TKDK IPARD HAKKINDA

IPARD, Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek vermek amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma bileşenidir. “Kalkınma, öncelikle kırsalda başlamalı” fikri ile Avrupa Birliği’ne aday olan ülkelerin, kırsal kesimin uğraş alanı olan tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında hibe destekleri verilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak Türkiye’de proje kabul, değerlendirme, kontrol ve ödeme işlerinin tamamı için Avrupa Birliği akredite kuruluşu olan kurum, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak çalışan Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) dur. 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonunca onaylanan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD projesi) ; Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılmasından önceki süreçteki öncelikli ihtiyaçları dikkate alınarak, sürdürülebilir kalkınma sağlamak için, işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır.

TKDK IPARD Programı Kapsamında çeşitli konular desteklenmektedir. Bunlar;

Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar 101 Projeleri Projeleri
Süt Üreten Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar 101.1 Projeleri
Süt İneği 101.1.1 Projeleri Manda 101.1.2 Projeleri Koyun 101.1.3 Projeleri Keçi 101.1.4 Projeleri
Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar 101.2 Projeleri
Sığır 101.2.1 Projeleri Manda 101.2.2 Projeleri Koyun 101.2.3 Projeleri Keçi 101.2.4 Projeleri
Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar 101.3 Projeleri
Tavuk 101.3.1 Projeleri Hindi 101.3.2 Projeleri Kaz 101.3.3 Projeleri
Yumurta Üreten Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar 101.4 Projeleri
Yumurta Tavukçuluğu 101.4.0 Projeleri
Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar 103 Projeleri
Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar 103.1 Projeleri
Süt ve Süt Ürünleri İşleme 103.1.1 Projeleri Süt Toplama Merkezi 103.1.2 Projeleri Peynir Altı Suyu İşleme 103.1.3 Projeleri
Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar 103.2 Projeleri
Kırmızı Et Kesimhane 103.2.1-2-3 Projeleri Kırmızı Et ve Et Ürünleri İşleme 103.2.4 Projeleri Kırmızı Et Parçalama 103.2.5 Projeleri
Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar 103.3 Projeleri
Kanatlı Eti Kesimhane 103.3.1-2-3 Kanatlı Eti İşleme 103.3.4 Projeleri Kanatlı Parçalama 103.3.5 Projeleri
Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar 103.4 Projeleri
Su Ürünleri 103.4.1 Projeleri Balık Yağı 103.4.2 Projeleri
Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar 103.5 Projeleri
Soğuk Hava Deposu 103.5.1 Projeleri Paketleme 103.5.2 Projeleri
Yumurtanın İşlenmesi ve Pazarlanması 103.6 Projeleri
Tarım Çevre İklim ve Organik Tarım Tedbiri 201 Projeleri
Toprak Örtüsü Yönetimi ve Toprak Erozyonu Kontrolü 201.1 Projeleri Su Koruma 201.2 Projeleri Biyoçeşitlilik 201.3 Projeleri Organik Tarım Yöntemlerinin Tanıtılmasına ve Sürdürülmesine Destek 201.4 Projeleri
LEADER Yaklaşımı Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması 202 Projeleri
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme 302 Projeleri
Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi 302.1 Projeleri
Süs Bitkileri ve Çiçek Soğanı 302.1.1 Projeleri Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 302.1.2 Projeleri Mantar ve Misel 302.1.3 Projeleri Fide ve Fidan 302.1.4 Projeleri Yem Bitkileri Yetiştiriciliği 302.1.5 Projeleri Solucan Gübresi Üretimi 302.1.6 Projeleri
Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi İşlenmesi ve Paketlenmesi 302.2 Projeleri
Bal ve Diğer Arıcılık Ürünleri 302.2.1 Projeleri Bal ve Diğer Arıcılık Ürünlerinin İşleme ve Paketlenmesi 302.2.2 Projeleri
Zanaatkarlık ve Yerel Ürün İşletmeleri 302.3 Projeleri
Zanaatkarlık 302.3.1 Projeleri Katma Değerli Ürünler 302.3.2 Projeleri
Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri 302.4 Projeleri
Konaklama Tesisleri 302.4.1 Projeleri Yeme İçme Tesisleri 302.4.2 Projeleri Rekreasyon Tesisleri 302.4.3 Projeleri
Su Ürünleri Yetiştiriciliği 302.5 Projeleri
Kültür Balıkçılığı 302.5.1 Projeleri
Makine Parkları 302.6 Projeleri
Yenilenebilir Enerji Yatırımları 302.7 Projeleri
Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santralleri 302.7.1 Projeleri Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Santralleri 302.7.2 Projeleri Rüzgar Enerji Santralleri 302.7.3 Projeleri Biyokütle Enerji Santralleri 302.7.4 Projeleri Jeotermal Enerji Santralleri 302.7.5 Projeleri Mikro Kojenerasyon Sistemleri 302.7.6 Projeleri
Kırsal Alanda Kamu Altyapı Yatırımları Projeleri
Danışmanlık Hizmetleri Projeleri

Yukarıdaki başlıklar ile ilgili projeler için hibe destek oranları % 50 ile % 75 arasında değişmektedir. IPARD projeleri ile yapılan yatırımlarda Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Gümrük Vergisi, İthalat vergileri ile benzer harç ve vergi muafiyetlerinden yararlanılmaktadır. Dağlık alanlarda ve kadınların öncülüğünde yapılan projeler öncelikli olarak değerlendirilmektedir.

Yapım işi ve makine ekipman başvurularında; başvuru çağrı ilanı ile projenin onaylanması arasında geçen süre için ( en fazla 7 ay) , Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Makine-Ekipman Endeksi ve İnşaat Maliyet Endeksine göre güncelleme yapılmaktadır. Enflasyona karşı girişimcileri korumak için uygulanan bu sistemle projelere sonradan fiyat farkı uygulanabilmektedir.

Yapılacak projenin uygun harcama kalemleri; yapım işleri, makine ekipman alımı, hizmet alımı ve görünürlük harcamaları şeklindedir. Ayrıca işletmenin kendi tüketimini karşılayacak yenilenebilir enerji üretimi için de destek verilmektedir. Yapım işi kapsamında proje türüne göre değişmekle birlikte; ahır, ağıl, kümes, sera, soğuk hava deposu, ürün işleme ve depolama alanları, otel, bungalov, restoran, dinlenme tesisi, kamp alanları gibi çeşitli yapılar da desteklenmektedir.

TKDK, IPARD 3 döneminde önceki dönemde olduğu gibi, proje onaylandıktan sonra hibe tutarının % 50 si kadar nakit avans ödemesi yapmaktadır. Proje uygulamalarının hızlıca yapılabilmesi ve işletmelerin kolaylıkla hayata geçebilmesi için talebe göre uygulanan avans ödemesi için girişimcilerin teminat mektubu sunmaları gerekmektedir.

TKDK, 103 projeleri kapsamında; kamyon, kamyonet, tır vb. gibi araçlar ile araç üstü süt taşıma tankları, frigorifik kasalar, soğutucular gibi ekipmanlara da hibe vermektedir. Yumurtanın İşlenmesi ve Pazarlanması 103.6 yeni tedbir olarak destek kapsamına alınmıştır.

IPARD 3 dönemi ile Solucan Gübresi Üretimi ve Yem Bitkileri Yetiştiriciliği projeleri de desteklenen kalemler arasında girmiştir.

Proje Arazisi

Proje, uygulaması yapılacak arazi seçimi için en önemli kural, inşaat ruhsatı verecek kurum (Büyükşehir Belediyesi kapsamındaki yerler için Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir kapsamında olmayan yerler için İl Özel İdaresi ya da belediye mücavir alanı sınırında bulunan araziler için bağlı bulunduğu Belediye) kriterlerine uygun olmakla beraber, uygulanacak projenin kapsamına yetecek alana sahip olmalıdır. Ayrıca proje uygulanacak arazi, proje sahibi mülkiyetinde ya da üst kullanım hakkı ile en az 7 yıllık kiralanarak uygulanabilmektedir.

Tapu kaydında ipotek, haciz, ihtiyati tedbir gibi sürdürebilirliği etkileyecek şerhler olmamalıdır. Ancak mevcut işletme için, bankalardan alınan kredi nedeniyle yatırımın uygulanacağı arazi üzerinde ipotek olması durumunda, geri ödemelerinin düzenli yapıldığına dair ilgili bankadan alınan belge sunulması durumunda başvuru uygun kabul edilecektir. Bankadan alınacak belge başvuru çağrı ilanından sonra alınmış, ilgili banka tarafından imzalı ve kaşeli olmalıdır.

Proje Süresi

Destekten yararlanan işletmelerin 5 yıllık süre zarfında faal vaziyette sürdürülmeleri zorunludur. Bu süre sonuna kadar proje kapsamındaki tesis, proje sahibi tarafından işletilmesi zorunlu olup satışı ve devri yapılamaz.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile Kredi Protokolü İmzalayan Kooperatif ve Bankalar

TKDK ile aşağıda belirtilen kurumlar arasında IPARD Programının desteklenmesi için protokol imzalanmıştır. Proje için kullanılacak olan kredi niyet mektubunu, söz konusu bankaların herhangi birinden temin etmek mümkündür.

Protokol İmzalayan Bankalar;

Aktif Yatırım Bankası A.Ş. Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. Alternatif Bank A.Ş. Anadolu Bank A.Ş. Burgan Bank A.Ş. Denizbank A.Ş. Fibabanka A.Ş. Finansbank A.Ş. Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. Şekerbank T.A.Ş. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Türk Ekonomi Bankası A.Ş. Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. Türkiye Garanti Bankası A.Ş. Türkiye Halk Bankası A.Ş. Türkiye İş Bankası A.Ş. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Vakıf Katılım Bankası A.Ş. Yapı Ve Kredi Bankası A.Ş. Ziraat Katılım Bankası A.Ş.

Protokol İmzalayan Kooperatif;

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü

Ayrıca hibe desteklerinden faydalanmak isteyen KOBİ ler için ise “Kredi Garanti Fonu” uygulanmaya konulmuştur.

TKDK IPARD Proje Danışmanlık Destek Kredi Hibe hizmetleri hakkında birçok bilgiyi diğer sayfalarımızda bulabileceğiniz gibi daha detaylı bilgi almak isteyen girişimciler, Dörtyol Proje Danışmanlık destek birimiyle iletişime geçebilirler. Tüm bilgi birikimimiz ve tecrübemizle başvuru sahiplerimizin her adımda yanlarında olup en başarılı projeleri hazırlamak ve yürütmek için buradayız.

Destek Kapsamındaki İller

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep, Kocaeli, Mersin, Diyarbakır, Hatay, Manisa, Kayseri, Samsun, Balıkesir, Kahramanmaraş, Aydın, Tekirdağ, Van, Sakarya, Denizli, Muğla, Eskişehir, Mardin, Trabzon, Malatya, Ordu, Erzurum, Afyonkarahisar, Adıyaman, Sivas, Batman, Tokat, Elazığ, Zonguldak, Kütahya, Osmaniye, Çanakkale, Şırnak, Çorum, Ağrı, Giresun, Isparta, Aksaray, Yozgat, Edirne, Düzce, Muş, Kastamonu, Uşak, Kırklareli, Niğde, Bitlis, Rize, Amasya, Siirt, Bolu, Nevşehir, Yalova, Bingöl, Kırıkkale, Hakkâri, Kars, Burdur, Karaman, Karabük, Kırşehir, Erzincan, Bilecik, Sinop, Iğdır, Bartın, Çankırı, Artvin, Kilis, Gümüşhane, Ardahan, Tunceli, Bayburt illerinde, bağlı ilçe, mahalle, köy ve mezralarında hibe desteği vermektedir.

Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından desteklenen sektörlerden bugüne kadar en çok hibe verilen sektör olan Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Projeleri başlığı altında süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta tesislerinin kurulması ve yenilenmesi için hibeler verilmektedir. IPARD 3 dönemi ile organik süt, et, kanatlı eti (broyler, hindi, kaz) ve yumurta tavuğu üretimi destek kapsamına alınmıştır...

Devamını Oku

TKDK Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD hibe destekleri kapsamında, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması İle İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Projeleri Tedbiri ile Süt ve süt ürünleri, Kırmızı et ve kırmızı et ürünleri, Sıvı ve toz yumurta üretimi, Kanatlı eti ve kanatlı eti ürünleri, Su ürünleri ile Meyve ve sebze işlenmesi ve depolanması için hibe desteği vermektedir...

Devamını Oku

Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörü ile TKDK, IPARD programı aracılığıyla kırsal alanlarda yapılacak birçok alt sektör yatırımlarına hibe desteği vermektedir. Bu sektörler aşağıda açıklanmıştır...

Devamını Oku

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD programı çerçevesinde Tarım Çevre İklim ve Organik Tarım tedbiri ile yeni bir destekleme başlatmıştır. Bu tedbir aday ülkelerde pilot düzeyde uygulanmaktadır. Gönüllülük esasına dayalı olarak taahhütte bulunan çiftçilere %100 oranında hibe verilmektedir. Alt tedbirler aşağıdaki gibidir...

Devamını Oku

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD 2 LEADER yaklaşımı ile Yerel Eylem Grupları (YEG) tarafından geliştirilen projelere destek vermeye başlamıştır. Amaç kırsal kalkınmanın bölge halkı tarafından gerçekleştirilmesini sağlamaktır...

Devamını Oku

Daha Fazla Bilgi İçin

Proje ve hibe desteklerinde başarıya ulaşmanız için buradayız. Size özel çözümlerimizle hayallerinizi gerçekleştirmek için bizimle iletişime geçin.

Phone Icon +90 (312) 425 3035 Bize Ulaşın

Proje Yolcuğuna Hazır mısınız?

Tecrübemiz, güçlü iş birliğimiz ve başarı odaklı yaklaşımımızla projenizi birlikte zirveye taşıyalım!

Teklif Al

Projeleriniz İçin Anlamlı Fark Yaratan Tecrübelerimiz

Projelerinizi birlikte daha anlamlı ve başarılı kılmak için yılların getirdiği deneyim ve birikimi sizinle paylaşıyoruz.

PROJE HAZIRLIK HIZI 90%

PROJE ONAY BAŞARISI 100%

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ 80%