TKDK IPARD, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbiri ile Zanaatkarlık Projeleri için 5.000 € ile 500.000 € bütçe dahilinde hazırlanan projelere hibe desteği vermektedir. Uygulanan baz hibe oranı; % 60, genç veya organik tarım sertifikası olanlar için %70 tir. Proje kapsamında uygulanan döngüsel ekonomi, yenilenebilir enerji ve atık yönetimi kısımlarına ek % 10 daha fazla hibe desteği sağlanmaktadır. Her şartta uygulanacak maksimum hibe oranı % 75 tir. Zanaatkarların desteklenmesi ve el sanatlarımızın unutulmaması ve gelişmesini sürdürmesi amaçlı verilen bu hibe destekleri kapsamında Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Gümrük Vergisi ve İthalat vergilerinden muafiyet bulunmaktadır. Projenin sürdürülebilirliği açısından işletmenin, kendi tüketimine yönelik yenilenebilir enerji üretmesi için yapılacak yatırımlar da hibe kapsamındadır. Ayrıca mevcut tesis için modernizasyon projesi hazırlanması da mümkündür.

Kırsal alanlarda uygulanması zorunlu olan bu yatırım türü için, satış yerlerinin açılması ve reyonların kurulması amacıyla yapılacak yatırımlara uygulanan kırsal alan zorunluluğu kaldırılmış, artık şehir merkezleri dahil il sınırındaki her yer uygun alan olarak kabul edilmiştir. Yani üretim alanı kırsal alanda olan bir işletmenin satış bölümü istenilen her yerde kurulabilmekte ve hibe desteğinden faydalanabilmektedir.

Proje onaylanması sonrası TKDK nın protokol imzaladığı banka ve Tarım Kredi Kooperatifinden uygun şartlarda düşük faizli kredi kullanma imkanı ve gerektiğinde Kredi Garanti Fonu desteği alınabilmesi IPARD projelerini daha da cazip hale getirmektedir.

TKDK, başvuru sahiplerinin projelerini hızla ve kolaylıkla yapabilmesi için proje onayı sonrası hibe tutarının % 50 sini avans olarak ödemektedir.

IPARD 3 döneminde mesleki yeterlilik şartı getirilmiştir. Bunun için başvuru sahibi proje alanında en az 1 yıllık mesleki deneyim, İlgili alanda diploma, MEB onaylı mesleki sertifika veya Mesleki Yeterlilik Belgeleri nden birisine sahip olmalıdır.

Yapım işi ve makine ekipman başvurularında; başvuru çağrı ilanı ile projenin onaylanması arasında geçen süre için ( en fazla 7 ay) , Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Makine-Ekipman Endeksi ve İnşaat Maliyet Endeksine göre güncelleme yapılmaktadır. Enflasyona karşı girişimcileri korumak için uygulanan bu sistemle projelere sonradan fiyat farkı uygulanmaktadır.

Başlıca IPARD zanaatkarlık projeleri için belirlenen geleneksel el sanatları aşağıda verilmiştir;

Metal İşi Müzik Aletleri Yapımı Ebru Sanatı
Ahşap İşi Keçe Yapımı Saraçlık
Cam Eşya Üretimi Halıcılık Yorgancılık
Seramik Üretimi Kilimcilik Tarak Yapımı
Çinicilik Semer Yapımı Süpürge Yapımı
Çanak Çömlek, Tandır Yapımı Taş İşleme Folklorik Bebek ve Giysi Yapımı
Dokumacılık Sedef Döşeme Alçı İşleri
Hasır İşleri Kağıt Sanatları Nakış İşleme
Sepet Dokuma Hattatlık Kaligrafi Giysi Dekorasyonu

TKDK IPARD Projeleri hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Dörtyol Proje Danışmanlık Proje Birimi ile irtibata geçiniz.

Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından desteklenen sektörlerden bugüne kadar en çok hibe verilen sektör olan Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Projeleri başlığı altında süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta tesislerinin kurulması ve yenilenmesi için hibeler verilmektedir. IPARD 3 dönemi ile organik süt, et, kanatlı eti (broyler, hindi, kaz) ve yumurta tavuğu üretimi destek kapsamına alınmıştır...

Devamını Oku

TKDK Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD hibe destekleri kapsamında, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması İle İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Projeleri Tedbiri ile Süt ve süt ürünleri, Kırmızı et ve kırmızı et ürünleri, Sıvı ve toz yumurta üretimi, Kanatlı eti ve kanatlı eti ürünleri, Su ürünleri ile Meyve ve sebze işlenmesi ve depolanması için hibe desteği vermektedir...

Devamını Oku

Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörü ile TKDK, IPARD programı aracılığıyla kırsal alanlarda yapılacak birçok alt sektör yatırımlarına hibe desteği vermektedir. Bu sektörler aşağıda açıklanmıştır...

Devamını Oku

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD programı çerçevesinde Tarım Çevre İklim ve Organik Tarım tedbiri ile yeni bir destekleme başlatmıştır. Bu tedbir aday ülkelerde pilot düzeyde uygulanmaktadır. Gönüllülük esasına dayalı olarak taahhütte bulunan çiftçilere %100 oranında hibe verilmektedir. Alt tedbirler aşağıdaki gibidir...

Devamını Oku

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD 2 LEADER yaklaşımı ile Yerel Eylem Grupları (YEG) tarafından geliştirilen projelere destek vermeye başlamıştır. Amaç kırsal kalkınmanın bölge halkı tarafından gerçekleştirilmesini sağlamaktır...

Devamını Oku

Daha Fazla Bilgi İçin

Proje ve hibe desteklerinde başarıya ulaşmanız için buradayız. Size özel çözümlerimizle hayallerinizi gerçekleştirmek için bizimle iletişime geçin.

Phone Icon +90 (312) 425 3035 Bize Ulaşın

Proje Yolcuğuna Hazır mısınız?

Tecrübemiz, güçlü iş birliğimiz ve başarı odaklı yaklaşımımızla projenizi birlikte zirveye taşıyalım!

Teklif Al

Projeleriniz İçin Anlamlı Fark Yaratan Tecrübelerimiz

Projelerinizi birlikte daha anlamlı ve başarılı kılmak için yılların getirdiği deneyim ve birikimi sizinle paylaşıyoruz.

PROJE HAZIRLIK HIZI 90%

PROJE ONAY BAŞARISI 100%

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ 80%