Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar 103.5 Projeleri
Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Projeleri, gerçek ve tüzel kişilerin yanı sıra üretici birlik ve örgütleri de başvuru yaparak Avrupa Birliği standartlarında ayıklama, tasnif, paketleme tesisleri, meyve sebze dondurma tesisleri ile soğuk hava deposu kurabilmektedir. Ayrıca TKDK IPARD ın yayınladığı meyve ve sebze listesinde yer alan sert kabuklu meyveler, kurutulmuş plantain ve kurutulmuş turunçgiller için de makine ve ekipman alımı destek kapsamındadır.
Proje kapsamında entegre soğuk hava depolarının toplam kapasiteleri 10.000 metre küp olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra yapılacak tesislerin faaliyeti için gerekli olan diğer yapılar; İdari bina, ofis, yemekhane, soyunma odaları, hijyen bölümleri ve inceleme laboratuvarları, tesisi çevreleyen duvarlar ve tesis içi yollar da uygun harcama kalemlerindendir.
Yatırım yapılabilmesi için işlenecek, dondurulacak, kurutulacak ya da depolanacak meyve, sebze ve kabukluların kurumun belirlediği meyve Sebze listesinde olması gerekmektedir.


Meyve Sebze Listesi;
- Zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin işlenmesi
- Domates (taze veya soğutulmuş)
- Soğanlar, şalotlar, sarımsaklar, pırasalar ve diğer soğanımsı sebzeler (taze veya soğutulmuş): Soğanlar ve şalotlar: Soğanlar: Arpacık soğanı, Diğerleri, Kuru soğan, Taze soğan, Şalotlar, Sarımsaklar: Taze sarımsak, Kuru sarımsak, Pırasa ve diğer soğanımsı sebzeler: Pırasa, Soğanımsı sebzeler.
- Lahanalar, karnabaharlar, alabaşlar, yaprak lahanalar ve benzeri yenilen brassikalar (taze veya soğutulmuş): Karnabaharlar ve başlı brokoli, Karnabahar, Brokoli, Brüksel lahanası, Diğerleri: Beyaz lahana ve kırmızı lahana, Beyaz lahana, Kırmızı lahana, Diğerleri.
- Marul (Lactuca sativa) ve hindiba (Cichorium spp.) (Taze veya soğutulmuş): Marul: Baş marul, Diğerleri, Hindiba: Başlı hindiba (Cichorium intybus var. folioeum), Diğerleri.
- Havuçlar, şalgamlar, kırmızı pancar, teke sakalı (salsifis), kök kerevizi, turplar ve benzeri yenilen kökler (taze veya soğutulmuş): Havuçlar ve şalgamlar, Havuçlar, Şalgamlar, Diğerleri: Kök kerevizi, Bayır turpu (Cochlearia armoracia), Diğerleri.
- Hıyarlar ve kornişonlar (taze veya soğutulmuş): Hıyarlar, Kornişonlar.
- Baklagiller (kabuklu veya kabuksuz) (taze veya soğutulmuş): Bezelye (Pisum sativum), Kabuklu, Kabuksuz, Fasulye (Vigna spp., Phaseotus spp.), Fasulye, Barbunya (kabuklu), Barbunya (kabuksuz), Diğer baklagiller, Kabuklu baklagiller, Kabuksuz baklagiller.
- Diğer sebzeler (taze veya soğutulmuş): Kuşkonmazlar, Patlıcanlar, Yaprak kerevizleri (kök kerevizleri hariç), Mantarlar ve domalanlar: Agaricus cinsi mantarlar, Diğerleri, Cüce kız mantarı (Chanterelles), Kuzu mantarları, Yer mantarı (domalan), Diğerleri, Capsicum veya Pimenta cinsi meyveler: Tatlı (Capsicum grossum) biberler, Sivri biber, Dolmalık biber, Çarliston biber, Kırmızı biber (paprika), Diğerleri, Ispanak, Yeni Zelanda ıspanağı ve bahçe ıspanağı, Ispanak, Yeni Zelanda ıspanağı, Bahçe ıspanağı (kara pazı), Diğerleri: Enginarlar, Balkabağı, kabak, su kabağı (Cucurbita spp.): Dolmalık kabak, Diğerleri, Diğerleri: Salatalık sebzeler, (marul (Lactuca sativa) ve hindiba (Cichorium spp.) hariç), Pazı ve yaban enginarı, Kebere, Rezene, Diğerleri: Bamya, Semizotu, Maydanoz, Asma yaprağı, Diğerleri.
- Diğer kabuklu meyveler (taze veya kurutulmuş) (kabuğu çıkarılmış veya soyulmuş olsun olmasın): Bademler: Kabuklu: Acı bademler, Diğerleri, Kabuksuz: Acı bademler, Diğerleri, Fındıklar veya filbert (Corylus spp.): Kabuklu, Kabuksuz, Cevizler: Kabuklu, Kabuksuz, Kestane (Castanea Spp.): Kabuklu, Kabuksuz, Antep fıstığı: Kabuklu, Kabuksuz, Avustralya fındığı (Makadamya cevizi): Kabuklu, Kabuksuz, Diğerleri: Çam fıstığı, Çam fıstığı içi, Diğerleri, Diğerleri.
- Plantain: Taze, Kurutulmuş.
- Taze İncir.
- Ananas, Avokado armudu, Guava armudu, mango ve mangost, Mango, Diğerleri.
- Turunçgiller (taze veya kurutulmuş): Portakal: Tatlı, taze, Diğerleri, Mandarin (tanjerin ve satsuma dahil); klemantin, vilking ve benzeri turunçgil melezleri: Klemantin, Monreale ve satsuma, Monreale, Satsuma, Mandarin ve vilking, Tanjerin, Diğerleri, Greyfurt (pomelolar dahil), Limon (Citrus limon, Citrus limonum) ve tatlı limonlar (Citrus aurantifolia, Citrus latifolia): Limon (Citrus limon, Citrus limonum), Tatlı limonlar (Citrus aurantifolia, Citrus latifolia), Diğerleri, Diğer taze turunçgiller.
- Sofralık Üzüm.
- Kavunlar (karpuzlar dahil) ve papaya (taze): Kavunlar (karpuzlar dahil): Karpuzlar, Diğerleri, Papaya.
- Elma, armut ve ayva (taze): Elma: Şaraplık elmalar, Diğerleri: Golden cinsi, Starking elma, Starkrimson elma, Diğerleri, Armut: Şaraplık armut, Diğerleri, Ayva.
- Kayısı, kiraz, şeftali (nektarin dahil), erik ve çakal eriği (taze): Kayısı (zerdali dahil), Kiraz (vişne dahil): Vişne (Prunus cerasus), Diğerleri, Şeftali (nektarin dahil): Nektarinler, Diğerleri, Erik ve çakal eriği: Erik, Can eriği, Malta eriği (yeni dünya), Mürdüm eriği, diğer erikler, Çakal eriği.
- Diğer meyveler (taze): Çilek, Ahududu, böğürtlen, dut, logan beriler: Ahududu, Diğerleri, Siyah, beyaz veya kırmızı Frenk üzümü ve Bektaşi üzümü: Siyah Frenk üzümü, Kırmızı Frenk üzümü, Diğerleri, Yaban mersini ve yaban mersinin diğer kültür cinsleri: Noktalı kırmızı yaban mersinleri (Vaccinium vitis-idea türü meyve), Adi yaban mersini (Vaccinium myrtillus), İri meyvalı bataklık yaban mersini ( Vaccinium macrocarpan) ve bataklık yaban mersini (Vaccinium corymbosum), Diğerleri, Kivi, Durian, Persimmon (Trabzon hurması), Diğerleri: Demirhindi, mahun elması, "lychees", ekmek ağacı meyvesi, sapodillo meyvesi, çarkıfelek meyvesi, karambola ve pitahaya, Demirhindi, mahun elması, "lychees", ekmek ağacı meyvesi, sapodillo meyvesi, Çarkıfelek meyvesi, karambola ve pitahaya, Diğerleri, Nar, Muşmula, Kuşburnu, Diğerleri.
- Sadece 08.01 ve 08.02 pozisyonlarındaki Kabuklu kurutulmuş meyvelerin karışımları: Sert kabuklu tropikal meyvelerden: Hindistan cevizi, Brezilya cevizi ve Kaju cevizi içerenler, Diğerleri, Diğerleri.
- Safran: Ezilmemiş ve öğütülmemiş, Ezilmiş veya öğütülmüş.
- Diğerleri: Kekik: Ezilmemiş ve öğütülmemiş: Yaban kekiği (Thymus serpyllum), Diğerleri, Ezilmiş veya öğütülmüş.
- Bitki ve bitki kısımları (tohum ve meyveler dahil) (esas olarak parfümeride, eczacılıkta, böcek yada mantar öldürücü veya benzeri amaçlarla kullanılan cinsten olanlar) (taze, kesilmiş, ezilmiş veya toz haline getirilmiş olsun olmasın): Yabani güvey otu (Origanum vulgare) (sapları ve yaprakları), Nane, Küçük paketler içerisinde bitkisel çay olarak kullanılanlar, Diğerleri, Adaçayı (Salvia officinalis) (yaprakları ve çiçekleri), Küçük paketler içerisinde bitkisel çay olarak kullanılanlar, Diğerleri, Diğerleri: Küçük paketler içerisinde bitkisel çay olarak kullanılanlar, Diğerleri.
- Keçiboynuzu (harnup).
Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Tedbiri Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması proje uygun harcamalar toplam tutarları 30.000 € ile 1.250.000 € arasında değişmektedir. Bu alt ve üst sınırlar içerisinde olan proje tutarının % 50 si hibe desteği kapsamındadır. Üretici örgütleri başvurularında ise bu oran % 70 tir. Tesisin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yapılacak yenilenebilir enerji yatırımları da destek kapsamındadır. Yatırımın, atık su arıtma, atık maddelerin verimli kullanımı (döngüsel ekonomi) ve tesisin enerji ihtiyacını karşılayacak yenilenebilir enerji yatırımı içeren kısımlar için ilave %10 destek sağlanarak, ilgili kısımların hibe oranı % 60 - 80 e kadar çıkmaktadır.
TKDK, proje onayı sonrası iş başlamadan teminat mektubu karşılığında hibe tutarının % 50 sini avans olarak girişimcilere ödemektedir.
TKDK, hibe desteği kapsamında kamyon, kamyonet, tır vb. gibi araçlar ile araç üstü taşıma tankları, frigorifik kasalar, soğutucular gibi ekipmanlara da hibe vermektedir.
Proje bütçesini önemli ölçüde rahatlatan Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Gümrük Vergisi, İthalat vergileri ile benzer harç ve vergi muafiyeti ve kurum tarafından anlaşmaya varılmış olan birçok banka ve Tarım Kredi Kooperatifi aracılığı ile sağlanan çok düşük faizli kredilerden yararlanma imkanı sağlanmakta olup, dileyen girişimciler Kredi Garanti Fonu desteklerinde yararlanabilmektedirler.
Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi ve belge almak ve uygun proje ürünlerini öğrenmek için girişimcilerimize Dörtyol Proje Danışmanlık destek birimiyle irtibata geçmesini tavsiye ederiz.
Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından desteklenen sektörlerden bugüne kadar en çok hibe verilen sektör olan Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Projeleri başlığı altında süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta tesislerinin kurulması ve yenilenmesi için hibeler verilmektedir. IPARD 3 dönemi ile organik süt, et, kanatlı eti (broyler, hindi, kaz) ve yumurta tavuğu üretimi destek kapsamına alınmıştır...
Devamını OkuTKDK Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD hibe destekleri kapsamında, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması İle İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Projeleri Tedbiri ile Süt ve süt ürünleri, Kırmızı et ve kırmızı et ürünleri, Sıvı ve toz yumurta üretimi, Kanatlı eti ve kanatlı eti ürünleri, Su ürünleri ile Meyve ve sebze işlenmesi ve depolanması için hibe desteği vermektedir...
Devamını OkuÇiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektörü ile TKDK, IPARD programı aracılığıyla kırsal alanlarda yapılacak birçok alt sektör yatırımlarına hibe desteği vermektedir. Bu sektörler aşağıda açıklanmıştır...
Devamını OkuTarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD programı çerçevesinde Tarım Çevre İklim ve Organik Tarım tedbiri ile yeni bir destekleme başlatmıştır. Bu tedbir aday ülkelerde pilot düzeyde uygulanmaktadır. Gönüllülük esasına dayalı olarak taahhütte bulunan çiftçilere %100 oranında hibe verilmektedir. Alt tedbirler aşağıdaki gibidir...
Devamını OkuTarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD 2 LEADER yaklaşımı ile Yerel Eylem Grupları (YEG) tarafından geliştirilen projelere destek vermeye başlamıştır. Amaç kırsal kalkınmanın bölge halkı tarafından gerçekleştirilmesini sağlamaktır...
Devamını OkuDaha Fazla Bilgi İçin
Proje ve hibe desteklerinde başarıya ulaşmanız için buradayız. Size özel çözümlerimizle hayallerinizi gerçekleştirmek için bizimle iletişime geçin.
Proje Yolcuğuna Hazır mısınız?
Tecrübemiz, güçlü iş birliğimiz ve başarı odaklı yaklaşımımızla projenizi birlikte zirveye taşıyalım!
Teklif AlProjeleriniz İçin Anlamlı Fark Yaratan Tecrübelerimiz
Projelerinizi birlikte daha anlamlı ve başarılı kılmak için yılların getirdiği deneyim ve birikimi sizinle paylaşıyoruz.